14 maart 2001

Leeg

Het was een fijne tijd
negen maanden heb ik genoten
van jou wonen in mijn buik
nog even dan zou je komen

toen werd het plotseling stil
doodstil

geruisloos ben je gekomen
geruisloos weggegleden

mijn armen en mijn hart zijn leeg
zo leeg….

uit:
‘De letters van je naam staan in mijn hart geschreven’,
Ina Sipkes de Smit

Ik mis hem enorm…

Een verslagje van deze dag…

’s Morgens had ik een afspraak bij een arts-assistente voor de controle van Plus. Dus ik moest vroeg het bed uit en ergens is dat wel fijn. Eerst nog even snel een duik achter de PC, alle post ophalen en dat waren er al veel…. De controle van Plus was prima in orde en dat geeft toch altijd weer een gerust gevoel. Ik kon dus nu aan onze herdenkingsdag voor Yorrick beginnen… De eerste tranen hadden hun weg reeds gevonden…

Samen met mijn ex-man ben ik even de stad in gegaan, ik had een mandje met bloemen besteld voor Yorrick, dezelfde bloemen als die uit zijn crematieboeket…. Toch had ik hier een onrustig gevoel bij, ik wilde geen bloemen kopen voor mijn jongen!!! Op het lotgenoten weekend van Lieve Engeltjes (3 en 4 maart 2001) heb ik een gedicht gelezen en dat sloot perfect aan bij mijn gevoel. Dat gedicht heb ik ook op deze site geplaatst.

Dus heb ik besloten om ook een lekkere zachte knuffelbeer voor Yorrick te kopen! Zijn tweede, de eerste beer van Yorrick heeft mijn moeder zelf gemaakt. Bij thuiskomst heb ik de bloemen op tafel gezet en de beer bij zijn foto’s. Ik heb in huis opgeruimd en gepoetst, ’s avonds zou visite komen… en ja, dan moet alles gewoon lekker opgeruimd zijn… Tafelkleden op tafel, de kaarsjes en olielampjes bijgevuld, de bloemen gerangschikt… het voelde bijna aan alsof we een feestje hadden.

Mijn ex-man had een lunch geregeld, om zo iets met z’n tweeën (drieën eigenlijk… Plus is er ook nog…) te doen voor Yorrick. Een fikse wandeling zat er niet in… dat heb je als je hoogzwanger bent…. Dus maar lunchen… Om 13.00 uur in Chateau Neercannes, in Maastricht. Ja, zeer luxe…. en wat een lunch had moeten worden werd een licht diner. Genoten, gepraat, glaasje wijn erbij en af een toe een traantje… Het was een perfecte middag!

Zo rond 16.00 uur gingen we weer richting huis, maar we realiseerden ons dat we nog niets van drank in huis hadden voor de visite van die avond, dus nog even snel langs de Albert Hein… Je ziet, ook de praktische zaken lopen gewoon door! Bij thuiskomst nog even snel de elektronische post lezen… alweer heel veel…. alles opgeruimd en toen stond ineens al het eerste bezoek voor de deur, veel te vroeg, maar ach, wat geeft het…

Familie en vrienden waren welkom om vanaf 18.00 uur chinees te eten. Ook hebben zij een geprinte versie van deze site ontvangen, niet iedereen heeft internet…. En de reakties waren heel mooi en heel fijn: iedereen was blij met het boekwerkje en de meesten wilden wel graag komen. Zij vonden het fijn dat wij het initiatief genomen hadden, anders hadden ze niet geweten wat te doen…

De familie en een stel goede vrienden arriveerden zo ongeveer allemaal rond 18.00 uur, andere vrienden konden helaas niet, maar hebben een kaartje gestuurd, ook heel mooi. En van de buren kregen we ook nog een boeketje gele tulpen, als opkikkertje. Heel fijn dat ook zij aan Yorrick’s eerste gedenkdag hebben gedacht! We hebben bloemen en bloemstukjes gekregen, maar ook twee cadeautjes ons en twee cadeautjes voor Plus en Yorrick! Ook hadden vrienden ballonnen meegenomen, en eigenlijk stonden die perfekt! Het maakte het geheel af en voor mijn gevoel was het goed zo! Quinty was er ook en het was heel fijn dat zij op de eerste gedenkdag van Yorrick was… een bijzonder en apart gevoel!!!

Alle kaarsjes werden aangestoken en om 19.00 arriveerde de chinees. Iedereen heeft het zich goed laten smaken, maar zoals ook na de crematie was er toch nog veel te veel over… De komende weken genieten wij nog lang na van chinees. Volgens mij heeft iedereen zich goed geamuseerd, er zijn vele gesprekken geweest en Quinty heeft zich heerlijk uitgeleefd!

Er is op zich niet zoveel gepraat over Yorrick, maar dat hoefde ook niet. Het was voor mijn gevoel fijn dat iedereen er was en dat we deze avond niet alleen doorgebracht hebben. Ik heb niet op de klok gekeken… de film van vorig jaar heeft zich niet echt afgespeeld in mijn hoofd en dat was fijn. De tijd is gewoon gezellig voorbij gegaan…. Gewoon een feestje….

Het had eigenlijk allemaal anders moeten verlopen, maar het is niet zo! Het is nou eenmaal niet anders en op deze manier hebben we van Yorrick’s dag toch een gedenkwaardige dag gemaakt. Het was een hele fijne dag, een dag met een traan en een lach. Op deze wijze is deze dag zeer zeker voor herhaling vatbaar. Het hoeft niet allemaal verdrietig te zijn, als niemand hem maar vergeet… dat is mijn grootste wens!